14 Temmuz 2016 Perşembe

Toptan Un Nereden Alınır?



             Hayatın idame edilebilmesi için ekmek ve un türü gıdalar alınması gerektiğinden, hemen hemen her öğünde mutlaka bu besin maddeleri ile yapılan yiyecekler tüketilir. Sofraların bereketi kabul edilen, beyaz un ya da esmer un fark etmeksizin çeşitli ekmek türleri tok tutmaya yardımcı gıdalardır.

             Un toptancısı tarafından fırınlara getirilen daha sonra katkı maddeleri ile işlenerek hamur olup şekil verilen ekmek, uzun süre yenmediği takdirde unutkanlığa sebep olduğundan aşırıya kaçınılmadan tüketilen bir besindir. Berrak gıda olarak satışı yapılan un, yemeklerde, pasta ve böreklerde de kullanılarak mutfak zenginliğini arttırmada kullanılır.

            Her üründe olduğu gibi unun da kalite sınıflandırması olduğundan 1. sınıf 2. sınıf hatta 3. sınıf gibi un satışları yapılmaktadır. Ancak uncu biri, iyi ya da kötü un olabileceğini renginden anlayabilir. Fırınlarda, pastanelerde, evlerde çeşitli gıda ürünü yapmak için kullanılan unlar, farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır.

            Süs eşyası yapımında, ev dekor amaçlı çiçeklerin, ya da küçük hayvan motiflerinin sembolünde un kullanılarak şekillendirme yapılmaktadır. Kalite sınıflandırmasındaki 3. sınıf un bu tür alanlarda kullanılabilmektedir. Sağlıklı ve temiz berrak gıda ürünü başlığıyla satışı yapılan unlar, büyük çuvallarla ya da küçük birkaç kiloluk paketler halinde satışı yapıldığından un fabrikalarından, kooperatiflerden ya da toptan hal ve gıda satışı yapılan alanlardaki unculardan temini yapılabilmektedir.

             Un toptancısı, büyük işletmelere haftanın belli günlerinde ya da ihtiyaç halinde gönderim yaparak, mağdur etmemeyi sağlamaktadır. Uncu kişiler ortalama ne kadar un kullanıldığı konusunda haftalık bilgi vererek, gerekli stokların yapılması için, işletme sahiplerini haberdar ederler.

            Buğdayın ve ekinin ezilerek toz haline gelmesiyle oluşan un, oldukça sağlıklı ve doyurucu olduğundan yemeklerin yanında, ya da sade pide, gözleme yapılarak tüketilmektedir. Ayrıca yemek yapımında özellikle çorba terbiyesinde de az da olsa un kullanılarak lezzet arttırması sağlanır.

             Evlerde kendi ekmeğini yapan aileler, un fabrikalarından hazır un alabildikleri gibi, kendi ekin ya da buğdayını taş değirmenlerden geçirterek alanlarda vardır. Katkı maddesi kullanılmamasına özen gösterildiğinden berrak gıda başlığıyla satışı yapılan unlar, nemli ortamlarda bulundurulmamalıdır. Çuvallar açıldıktan sonra, ihtiyaca göre un alınarak ağzı hava almayacak şekilde tekrar kapatılmalıdır.

            Uzun süre kullanılmayan ya da yanlış kullanılan unların içinde birbirine yapışmış, örümcek ağ görünümlü birikintiler, renkte kahverengimsi ya da yeşile çalan renk değişikliği gözlendiğinde, kesinlikle kullanılmadan imhası yapılmalıdır. Büyük çuvalların ekonomik olduğunu düşünerek gereksiz alışveriş yapıldığında sıkça rastlanan bu durum israfa neden olup, milli gelir kaybına sebep olmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder