Hayatın idame edilebilmesi için ekmek ve un türü gıdalar alınması gerektiğinden,
hemen hemen her öğünde mutlaka bu besin maddeleri ile yapılan yiyecekler
tüketilir. Sofraların bereketi kabul edilen, beyaz un ya da esmer un fark
etmeksizin çeşitli ekmek türleri tok tutmaya yardımcı gıdalardır.
Un
toptancısı tarafından fırınlara getirilen daha sonra katkı maddeleri ile
işlenerek hamur olup şekil verilen ekmek, uzun süre yenmediği takdirde
unutkanlığa sebep olduğundan aşırıya kaçınılmadan tüketilen bir besindir. Berrak gıda olarak satışı yapılan un, yemeklerde, pasta ve böreklerde de
kullanılarak mutfak zenginliğini arttırmada kullanılır.
Her üründe olduğu gibi unun da kalite
sınıflandırması olduğundan 1. sınıf 2. sınıf hatta 3. sınıf gibi un satışları yapılmaktadır. Ancak uncu biri, iyi ya da kötü un
olabileceğini renginden anlayabilir. Fırınlarda, pastanelerde, evlerde çeşitli
gıda ürünü yapmak için kullanılan unlar, farklı amaçlar içinde
kullanılmaktadır.
Süs eşyası yapımında, ev dekor amaçlı
çiçeklerin, ya da küçük hayvan motiflerinin sembolünde un kullanılarak
şekillendirme yapılmaktadır. Kalite sınıflandırmasındaki 3. sınıf un bu tür alanlarda
kullanılabilmektedir. Sağlıklı ve temiz berrak gıda ürünü başlığıyla satışı yapılan unlar, büyük çuvallarla ya da küçük
birkaç kiloluk paketler halinde satışı yapıldığından un fabrikalarından,
kooperatiflerden ya da toptan hal ve gıda satışı yapılan alanlardaki unculardan
temini yapılabilmektedir.
Un
toptancısı, büyük işletmelere haftanın belli günlerinde ya da ihtiyaç
halinde gönderim yaparak, mağdur etmemeyi sağlamaktadır. Uncu kişiler ortalama ne kadar un kullanıldığı konusunda haftalık
bilgi vererek, gerekli stokların yapılması için, işletme sahiplerini haberdar
ederler.
Buğdayın ve ekinin ezilerek toz
haline gelmesiyle oluşan un, oldukça sağlıklı ve doyurucu olduğundan yemeklerin
yanında, ya da sade pide, gözleme yapılarak tüketilmektedir. Ayrıca yemek
yapımında özellikle çorba terbiyesinde de az da olsa un kullanılarak lezzet
arttırması sağlanır.
Evlerde kendi ekmeğini yapan aileler, un
fabrikalarından hazır un alabildikleri gibi, kendi ekin ya da buğdayını taş
değirmenlerden geçirterek alanlarda vardır. Katkı maddesi kullanılmamasına özen
gösterildiğinden berrak gıda başlığıyla
satışı yapılan unlar, nemli ortamlarda bulundurulmamalıdır. Çuvallar açıldıktan
sonra, ihtiyaca göre un alınarak ağzı hava almayacak şekilde tekrar
kapatılmalıdır.
Uzun süre kullanılmayan ya da yanlış
kullanılan unların içinde birbirine yapışmış, örümcek ağ görünümlü
birikintiler, renkte kahverengimsi ya da yeşile çalan renk değişikliği
gözlendiğinde, kesinlikle kullanılmadan imhası yapılmalıdır. Büyük çuvalların
ekonomik olduğunu düşünerek gereksiz alışveriş yapıldığında sıkça rastlanan bu
durum israfa neden olup, milli gelir kaybına sebep olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder